jueves, 8 de junio de 2017

MODEL D' EXAMEN STUART MILL/PLATÓ (PAU)

Proves d’accés a la universitat
Convocatòria 2016


OPCIÓ B
[...] quan una persona, amb el seu comportament privat, s’incapacita per a l’exercici d’un deteminat deure envers la col·lectivitat que li ha estat encomanat, és culpable d’una infracció social. És injustificat de castigar algú perquè està ebri, però en canvi cal punir un soldat o un policia que s’embriagui estant de servei. En suma, sempre que existeix un dany o un risc de dany definits, ja sigui a un individu o a la col·lectivitat, el cas ja no cau dins l’àmbit de la llibertat i entra de ple dins el de la moralitat o del dret. Però amb referència al perjudici merament contingent o, com podria anomenar-se, inferit, que una persona causa a la societat per una actuació que ni viola un deure específic envers la col·lectivitat ni ocasiona un dany perceptible a qualsevol individu determinable llevat d’ell mateix, aquest inconvenient és un dels que la societat pot permetre’s d’haver de suportar en interès del bé més gran de la llibertat humana.
John Stuart Mill Sobre la llibertat iv
1.-
Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
[2 punts]
2.-
Expliqueu breument (entre cinc i vint paraules en cada cas) el significat que tenen en el text les expressions següents:
[1 punt]
a)«infracció social»
b)«àmbit [...] del dret»
3.-
Expliqueu el sentit i la justificació, segons John Stuart Mill, de la frase següent del text:
«aquest inconvenient és un dels que la societat pot permetre’s d’haver de suportar en interès del bé més gran de la llibertat humana. » (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Mill que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
[3 punts]
4.
Compareu les idees de Mill sobre la moral amb les idees sobre la moral d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental.
[2 punts]
5.
Expliqueu si esteu d’acord o en desacord amb l’afirmació següent: «No hi hauria d’haver lleis que prohibeixin la poligàmia; entrar en una relació de convivència amorosa múltiple afecta només aquells que hi participen, i la resta de la societat no hi hauria d’intervenir.» Responeu d’una manera raonada.
[2 punts]


http://www.selecat.cat/view.php?p=pau_hfil16sl

No hay comentarios:

Publicar un comentario