lunes, 25 de marzo de 2013


LOCKE: Assaig sobre el govern civil

 

 


(Definició de poder polític)

2. Per a tal propòsit, crec que no fóra desencertat de precisar allò que jo entenc per poder polític. El poder d' un magistrat sobre un súbdit cal distingir-lo del d' un pare sobre els seus fills, del d' un amo sobre el seu criat, del d' un marit sobre la seva muller i del d' un senyor sobre el seu esclau. Donant-se de vegades, tots aquests poders distints en un mateix home alhora, si el considerem sota aquestes relacions diferents això ens pot ajudar a distingir aquests poders l' un de l' altre i ens pot mostrar la diferència entre un governant de l' Estat, un pare de família i un capità de galera.

3. Entenc, doncs, per poder polític, el dret a dictar lleis, incloent-hi la pena de mort i, consegüentment, totes les penes inferiors, per a la regulació i salvaguarda de la propietat, i a emprar la força de la comunitat en l' execució de tals lleis i en la defensa de l' Estat contra agressions forasteres, i tot això únicament en pro del bé públic. 

(Pàgina 210)

BIBLIOGRAFIA:
BOSCH-VECIANA, Antoni; DE LA FUENTE, Pere; GADEA, Eduard; MARTÍNEZ-RIU, Antoni; MARTÍNEZ LLANAS, Miguel: Atena. Lectures de Filosofia. Batxillerat 2012-2013. Barcelona: Editorial La Magrana, 2012

IMPORTANT:
Veure Selecció PAU 2013 en Català:

No hay comentarios:

Publicar un comentario