miércoles, 17 de junio de 2020

LOCKE. SEGON TRACTAT SOBRE EL GOVERN CIVIL. CONV.2019

LOCKE. 
SEGON TRACTAT SOBRE EL GOVERN CIVIL.
 CONVOCATÒRIA 2019

OPCIÓ B
Em direu que aquesta hipòtesi sembra els ferments de la rebeŀlió freqüent, a la qual cosa jo us respondré:
[…]
Aquestes revolucions no es produeixen pas arran del menor senyal de desgovern en els afers públics. El poble està disposat a tolerar greus errors per part de qui governa, moltes lleis equivocades i inoportunes i totes les relliscades de la feblesa humana sense murmurar ni revoltar-se, però si una llarga sèrie d’abusos, prevaricacions i artificis, tots dirigits a un mateix fi, li posen en evidència que  qui els sotmet i cap a on se’ls mena, aleshores no serà gens estrany que el poble es desvetlli i faci tots els possibles per a posar la llei en mans de qui li pugui garantir que perseguirà els fins per als quals el govern havia estat erigit. Quan no s’assoleixen aquests fins, els governs que es fonamenten en noms antics i rituals pomposos no són pas millors, sinó molt pitjors que l’estat de natura o l’anarquia, perquè els inconvenients són igualment greus i immediats, i en canvi el remei és més llunyà i difícil.
John Locke. Segon tractat sobre el govern civil, capítol xix

1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
[2 punts]
2. Expliqueu breument (entre cinc i vint paraules en cada cas) el significat que tenen en el text els mots següents:
[1 punt]
a) «prevaricacions»
b) «anarquia»
3. Expliqueu el sentit i la justificació, segons John Locke, de la frase següent del text: «aleshores no serà gens estrany que el poble es desvetlli i faci tots els possibles per a posar la llei en mans de qui li pugui garantir que perseguirà els fins per als quals el govern havia estat erigit». (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Locke que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
[3 punts]
4. Compareu la concepció de Locke sobre què és el que dona legitimitat a un govern amb la concepció sobre aquesta mateixa qüestió d’un altre autor/a destacat de la història de la filosofia occidental.
[2 punts]
5. Expliqueu si esteu d’acord o en desacord amb l’afirmació següent: «És legítim que els ciutadans es revoltin contra un govern quan creuen que aquest incompleix clarament i de forma reiterada les seves funcions.» Responeu d’una manera raonada.
[2 punts] 

No hay comentarios:

Publicar un comentario