sábado, 16 de febrero de 2013

LOCKE: "...com que no sabem quina és la constitució real de les substàncies..."

LOCKE 



"La raó és que, com que no sabem quina és la constitució real de les substàncies, de la qual depenen les nostres idees simples, però que a més és realment la causa de l' estricta unió d' algunes d' elles amb altres i de l' exclusió d' altres, de molt poques d' aquestes idees podem saber quines són inconsistents o no en la natura, més enllà del que forneix l' experiència o l' observació sensible. En això es fonamenta, en conseqüència, la realitat del nostre coneixement referent a les substàncies, és a dir, en l' exigència que totes les idees complexes que apliquem a les substàncies han d' estar constituïdes només per les idees simples que hem pogut descobrir coexistents en la natura. Sent aleshores les nostres idees vertaderes còpies, però potser no gaire exactes són també objecte de coneixement real (si és que en tenim cap). El qual (com ja s' ha demostrat) veurem que no s' estén gaire enllà: però en la mesura que ho fa, és coneixement real. Sigui les que sigui les idees que tenim, l' acord que veiem que tenen les unes amb les altres és coneixement." 

LOCKE: Assaig sobre el coneixement humà.
BIBLIOGRAFIA:

BOSCH-VECIANA, Antoni; DE LA FUENTE, Pere; GADEA, Eduard; MARTÍNEZ-RIU, Antoni; MARTÍNEZ LLANAS, Miguel: Atena. Lectures de Filosofia. Batxillerat 2012-2013. Barcelona: Editorial La Magrana, 2012


COMENTARI DE TEXT:


1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
[2 punts]

2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) el significat que tenen en el text els mots o les expressions següents:
[1 punt]
a) "substàncies"
b) "idees simples"

3. Expliqueu i justifiqueu per què afirma Locke en el text: «Sigui les que sigui les idees que tenim, l' acord que veiem que tenen les unes amb les altres és coneixement.». (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Locke que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.)
[3 punts]


4. Compareu la concepció de l' enteniment humà de Locke amb una altra concepció de l’enteniment humà que es pugui trobar en la història de la filosofia occidental.
[2 punts]


5. Expliqueu si esteu d’acord o en desacord amb l’afirmació següent: «La raó és que, com que no sabem quina és la constitució real de les substàncies... ». Responeu d’una manera raonada.
[2 punts]




No hay comentarios:

Publicar un comentario